Heb je leuzen nodig?

De meesten van ons hebben een weerzin tegen leuzen. Je ziet meteen ‘banieren’ voor je, en optochten en allerlei volksmennerij. Beatrice de Graaf zegt al: ‘Voor je het weet loop je achter de verkeerde banier aan’.

En toch.

Je kunt misschien toch niet zonder een kort en duidelijk, inspirerend motto. Hillery heeft dat niet gezocht, ze had een aversie tegen ‘bumper-sticker simplification’ schrijft ze. Maar je hebt het als politicus nodig om met enkele woorden de mensen in het hart te raken. Dat gemis wreekte zich. Ze opperde nog ‘Samen sterker’, maar daarvoor gaat niemand naar het stemhokje.

‘Yes we can’, hoe vaak is dat niet herhaald. De kracht er van schuilde natuurlijk in de sympathieke leider die het uitsprak, maar het versterkte hem ook. Het klinkt activerend, bemoedigend en daar is behoefte aan.

‘I have a dream’, het was precies passend bij de strijd om gelijke burgerrechten, een doel dat ver weg leek en lijkt.

‘Black lives matter’, een ijzersterk motto dat precies aangeeft waar het om gaat.

We hebben ook genoeg negatieve leuzen: ‘Minder Marokkanen’, ‘America first’, ‘Voor volk en vaderland’. De leuze is op zichzelf niet zo fout, wel wat er achter zat. ‘Blut und bodem’, dat wordt al veel erger. Onmogelijk en misleidend was: ‘take back controle’ bij de Brexit.

Er is een statement dat zowel positief als negatief werd gebruikt: Algela Merkel die spreekt vanuit haar christelijke verantwoordelijkheidsgevoel over de oorlogsvluchtelingen en zegt: kom maar, ‘wir schaffen das’: wat leidde tot grote waardering en grote haat.

De geniaalste leuze aller tijden is ‘Geen gezeik, iedereen rijk’, van Koot en Bie. Het briljante is, dat het echt is wat we willen. En tegelijk iets dat volkomen onmogelijk is en ‘not done’. Maar het is niet voor niks dat hun fictieve partij ‘De Tegenpartij’ echte navolgers kreeg!

We kijken reikhalzend uit naar een wederopstanding van de Democratische partij in de VS, de sociaal democraten die daar ‘liberals’ heten. Maar er is (nog) geen leuze, geen motto. Alleen voor groepen van de bevolking, identiteitspolitiek. Waar kan voor de hele bevolking nog een onbesmette leuze vandaan komen? Want die is geloof ik onmisbaar.

Ik denk aan nieuwe leiding die, als ze echt de weg tot het hart van de burgers zal hebben gevonden, ook de goede woorden zal vinden.

Liebje Hoekendijk, Bussum

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *