Over Liebje

Liebje Hoekendijk (1931) volgde de school van Cees Boeke. Ze trouwde jong met een predikant en werkte lang als vrijwilligster in een dorpsgemeenschap. Voordat ze de urgentieopleiding Sociale Academie (1973) volgde kwam haar eerste boek uit ‘Dwarslagen in de christenheid’, wat haar een uitnodiging opleverde bij de NCRV-TV te komen werken bij het programma ‘Ander nieuws’. Ze diende een eigen programmavoorstel in dat bij de NOS-TV gerealiseerd werd, drie jaar liep (1973-1976) en in Engeland werd nagevolgd: het programma ‘Werkwinkel’. In dit programma werden kijkers opgeroepen zich in te zetten voor maatschappelijke doelen en zij werden daarin zorgvuldig begeleid.

Vrijwilligers

Dit ‘vrijwilligersthema’ ging haar de volgende 30 jaar bezighouden en zij zette het voor het eerst op de politieke agenda. Van 1979 tot 1989 was zij algemeen secretaris van een Europees platform voor vrijwilligerswerk: Volonteurope. In dat kader werd een groot aantal internationale conferenties georganiseerd en een tijdschrift uitgegeven.

In diverse welzijnsfuncties zette ze nieuwe projecten op, zoals een Landelijk Steunpunt Vrijwilligerswerk, de voorloper van het huidige CIVIC; Tieners Aktief – vrijwilligerswerk door tieners; en Technika 10 – technische hobbyclubs voor kleine meisjes om hen voor te bereiden op een technische opleiding en carriere, een project dat diverse prijzen won. In 1995 produceerde zij bij de AVRO het Werkwinkel-project nog een keer. Van 1996 t/m 2000 organiseerde zij met haar partner Joos Korporaal de Landelijke Open Vrijwilligersdag.

In 2005 kwam het boek ‘Levenskunst van ouderen’ uit. Dat leidde tot ruim 150 lezingen over dat onderwerp, samen haar partner, in het hele land.

Daarnaast maakt ze schilderijen, zie: galerie
English version (PDF) of this resumé