De Agapantus

De Agapanthus

Had iemand het soms over de Agapanthus? Even een imponeer-foto.

Je ziet hoeveel hoger ze zijn dan ikzelf (en ik ben 1.74 m). De potten staan op de grond – net als ik. Maar de planten in de potten werken zich omhoog tot een stuk boven de pot uit. Er zit ook allang geen aarde meer in die potten, ze zitten gewoon tjokvol wortels. Toch doen ze het prachtig. Je moet de aarde wel vervangen door heel regelmatig (elke week) mest te geven en te zorgen dat ze nooit droogstaan. Van bovenaf de kluit nat houden en zorgen dat de grote schotel eronder steeds met water staat. In augustus maken ze nieuwe bloemknoppen voor het volgende jaar. Dan moeten ze dus zeker vertroeteld worden.


Overigens: wat je eigenlijk zou moeten doen, is de Agapanthus splitsen en herplanten. Als het een stenen pot is, deze kapotslaan en de grote kluit (vrij bot) met de spa in stukken steken. Deze kluiten van losse stukken ontdoen en de goede kernen lekker diep in enkele nieuwe grote potten met goeie aarde zetten. Wordt geweldig. Als het een grote plastik pot is, kun je die met een oud mes proberen stuk te snijden. Als je bij vuur in de buurt bent, kun je dat mes gloeiend heet maken, dan gaat het. Ik heb trouwens altijd liever plastik potten. De stenen exemplaren zijn te zwaar, en doordat ze poreus zijn verdampen ze teveel water door de pot-wand en komen de worteltjes die tegen de kant groeien, uit te drogen. Grote plastik potten in steenkleur kunnen ook best hoor. Geglazuurde potten zijn prachtig, maar weer wel heel zwaar. Alleen: dat splitsen, dat is me veel te veel werk, en wat moet ik met al die potten? Ik heb er nu al drie, maar wel drie verschillende.

De Hortensia’s bloeien nu. Ik heb een leuke verzameling van verschillende soorten, maar de bloemen zijn dit jaar klein vanwege de droogte. Elk jaar is het een verrassing om ineens, laag op de grond onder een Hortensia, de prachtige knaloranje stengels-met-bessen te zien van de wilde Aronskelk. Elk jaar zijn er meer. Ze kunnen blijkbaar de concurrentie van de andere wilde planten (je mag ook onkruid zeggen) op die plaats goed aan. Ik heb ze trouwens nooit geplant, het was eigen initiatief. Maar, één harde regenbui… en alle bessen zijn weg.

Liebje Hoekendijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *