Een veiliger oord

Hilary Mantel

Inleiding

Op dit moment maken we telkens revoluties mee. De Arabische lente, Maidan (2014) in de Oekraine. De revolutie die tot de Sovjetunie leidde in 1914 etc. Als de leiding het contact met een noodlijdende bevolking verliest, ontstaat een gevaarlijke situatie. Je zou zelfs kunnen zeggen dat in de V.S., door de vervreemding van de republikeinen van hun achterban, de clown Trump  op het schild wordt gehesen, puur als tegenwicht. Niet ongevaarlijk.

Bijna zonder uitzondering brachten de revoluties geen betere situatie voor de bevolking. Meestal is een revolutie een reactie op een dictatuur, maar bij de Franse revolutie was het juist een opstand tegen het gebrek aan leiding (de koning durfde bijvoorbeeld geen belastingen op te leggen omdat de parlementen daar tegen zouden kunnen zijn), terwijl de diverse groepen machteloos verbetering zochten. De dictatuur kwam toch, in de revolutie zelf.

Deel 1, dat we bespreken, is daarom zo interessant omdat er blijkbaar al vele jaren voordat de revolutie kwam, over gesproken werd. Het broeide, zelfs openlijk.[i]

In de revolutie is er chaos omdat er geen door allen werkelijk erkend nieuw gezag is. Er ontstaat verdeeldheid tussen de revolutionairen over het beleid, verder over godsdienstkwesties, en over de positie van het gewone volk.

Er was verder een hongersnood die het volk tot wanhoopsdaden dreef.

 

lees het hele artikel in word >

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *