Een onberispelijke man

Jane Gardam

Mevrouw Feathers, een opgewekte, vriendelijke en dappere vrouw, reist met haar ongeboren baby per boot naar het missieziekenhuis op Port Swettenham op Borneo, samen met een inheemse vrouw met haar baby. Zij zal in geval van nood als voedster optreden als onverhoopt haar eigen voeding niet op gang zou komen. Een dag later wordt die baby geboren, maar de moeder sterft kort daarna aan kraamvrouwenkoorts.

10 dagen later neemt de Welshe zendelinge ‘Tante May’ de leiding. Ze reis met de baby naar de vader, die niet eens aan de steiger is om haar op te vangen en zijn zoon te zien. Hij is totaal gedemoraliseerd, zijn enkel is ooit verbrijzeld geworden en hij is alcoholist, en nu weduwnaar. Edward groeit, als enig wit kind, op bij de bruine inheemse familie van de min, die daar een vergoeding voor krijgt. Het dochtertje Ada hecht zich als een moedertje aan het kind.

Lees de hele bespreking in word >

1 antwoord
  1. Boost Followers
    Boost Followers zegt:

    Alles aan Edward Feathers is vlekkeloos – zijn garderobe, zijn manieren, zijn naam en faam als topadvocaat met een glansrijke carri re in Hongkong. Door en door een gentleman, die zijn bijnaam Old Filth – Failed In London, Try Hong Kong – geen eer aandoet. Maar zijn onberispelijkheid is bedrieglijk en misleidt vaak ook hemzelf. Na de dood van Betty, zijn geliefde echtgenote, komen met de herinneringen ook de twijfels. Wat in hun huwelijk was genegenheid, wat respect en wat onvoorwaardelijke liefde? Wat hebben zij voor elkaar verborgen willen houden? Waarom heeft zij zijn collega en tegenpool Terence Veneering altijd verdedigd, of tenminste nooit een kwaad woord over hem gesproken? Edward heeft moeite het beeld van Betty helder te krijgen. Met Een onberispelijke man valt een grote auteur te ontdekken, een meester van de lichte toon en de zinderende sfeer. Niet voor niets noemt de Engelse pers haar in n adem met Katherine Mansfield en Jane Austen.

Reacties zijn gesloten.